LÆR AT TEGNE – TEGNEKURSUS

Lær at tegne i dit team – og få et fælles sprog og fælles fodslag – og gladere medarbejdere, som forstår, hvor din virksomhed skal hen. Og tegning er endda et globalt sprog. Så en af de store gevinster ved at kommunikere med billeder er, at det er et sprog, der ikke kender nogen grænser.

Photo by OVAN

“Tegne-effekten” – du kan huske, hvad du tegner

Studier viser, at vi mennesker bedre kan huske og forstå noget, når vi tegner det. Det er fordi tegning inkorporerer og integrerer tre forskellige typer oplevelser: 1. semantisk – dvs. den interne generering af visuelle processer, der giver dig mulighed for at oversætte et ord til en række visuelle egenskaber, du kan tegne. 2. motor aktivering – nemlig den planlagte bevægelse af din hånd, når du tegner. Og 3. Det visuelle – du ser din tegning, mens du tegner den.

Dette er blandt andet også grunden til at grafisk facilitering, tegneserier og sketch-noting er blevet så populært hos store virksomheder over de seneste par år. Og du og dit team kan også lære at blive bedre til at tegne – og samtidig få del i alle tegningens gavnlige effekter.

Faktisk viser nyere forskning utvetydigt, at tegning forbedrer hukommelsen i forhold til skrivning. Og det endda på tværs af forskellige indstillinger og holdninger, varierende instrukser og alternative kodningsstrategier. På den måde kan vi mennesker altså væsentlig bedre huske ord og indhold, når vi har tegnet det – i stedet for at skrive det en eller flere gange. Det booster simpelthen vores hukommelse, vores forståelse og vores evne til at genfortælle indhold.

Læs også: Grafisk facilitering skaber et fælles vi

Lær at tegne og lær en ny måde at tænke på

Mange mennesker tror fejlagtigt, at det kun er forundt de få udvalgte at tegne – og at det er en gave, man er født med. Og det er også korrekt, at nogle mennesker per definition altid bare har tegnet fantastisk – men det er et fåtal. For sandheden er i stedet, at tegning kræver øvelse. Masser af øvelse. De fleste professionelle tegnere har brugt masser af timer foran tegnepladen på at øve sig. Og de har modtaget undervisning.

Lær at tegne

Men det betyder ikke, at du skal undgå at tegne, hvis du ikke føler, du er god til det. Tværtimod. For tegning er godt for både hjernen og kroppen. Tegning er nemlig en måde at tænke på i sig selv. Det er en måde, man kan udtrykke følelser på og give mening til komplekse forklaringer og skabe overblik. Det er en måde at organisere på. Det er endda et effektivt værktøj til at nå dine drømme og mål på. Faktisk bliver du endda mere kreativ og bedre til problemløsning af at tegne.

Læs også: 7 tips til at booste din kreativitet

Din hjerne bliver glad

Men udover at være gavnligt for din hukommelse og forståelse, hjælper tegning med at forbedre udviklingen af ​​hjernen  – fordi det sætter alle områder af hjernen i arbejde. Derfor er det heller ikke overraskende, at tegning – og det at skabe noget visuelt – kan være med til at bekæmpe både stress, angst og depression. I USA kaldes dette for “art therapy”.

Terapeuter er endda begyndt at bruge tegning (af specielt forskellige zen mønstre) – direkte på huden – i kampen mod cutting.

4 Gode råd

Det kan være svært at komme i gang med at tegne, blandt andet fordi du måske har for store forventninger til, hvor hurtigt (eller langsomt) det går med at blive bedre og dygtigere. Derfor kommer her 4 gode råd, som gør det lettere for dig.

 1. Slå din indre kritiker fra
  Når du begynder at tegne, skal du ikke slå dig selv i hovedet med, at du tegner grimt, eller at det ikke ser ud, som du havde forestillet dig. Det skønne ved tegning er, at der ikke er noget, der er forkert. Du kan tegne med lige det udtryk og med den naivitet, originalitet eller naturalisme, som du selv ønsker.
 2. Vær ikke bange for det blanke canvas
  Mange aspirerende kunstnere kan blive helt bange for det blanke canvas eller det hvide papir. For hvad skal man tegne, når man sætter sig ned for at øve. Men her skal du være modig. For det handler ikke om, hvad du tegner – men om at øve sig igen og igen.
 3. Tegn til papirkurven
  Undgå at stresse over at tegne. Sæt dig for at tegne mindst én tegning til papirkurven hver dag. Hvis du tegner ud fra præmissen om, at det alligevel bare skal smides i papirkurven, vil det overraske dig positivt, når du endelig tegner noget, som du faktisk ikke har lyst til at smide ud.
 4. Læg et papir og en blyant eller tus frem
  Gør det lettere for dig selv at komme i gang ved at lade et stykke papir og en blyant ligge fremme i dit hjem. På den måde skal du ikke til at lede efter dit tegnegrej, når lysten til at tegne melder sig.

Hvad skal du bruge af tegnegrej?

Nogle gange kan det være en god ide at bruge noget tid og lidt penge på at finde noget tegnegrej, som virkelig gør, at du får mere lyst til at tegne – og som samtidig gør dig til en bedre tegner.

Men lad os lige slå fast, at det vigtigste, du skal bruge, når du tegner, er en blyant, et viskelæder, en sort marker og et stykke papir.

Den mest simple (analoge) tegneproces

 • Med blyant starter du med at lave en skitse på dit papir.
 • Du udvikler skitsen mere og mere, indtil du har en fikseret ide til, hvad du vil tegne, hvordan det skal se ud og hvor på papiret, tegningen skal være placeret.
 • Så laver du din egentlige tegning ved at trykke lidt hårdere med din blyant. Samtidig tegner du detaljerne ind.
 • Så laver du outline og tegner hen over din blyantsstreg med din sorte marker.
 • Derefter kan du hviske dine blyantstreger ud.
 • Til sidst farvelægger du din tegning

Tegnekursus – kom videre med tegning

Hos Levende Streg har vi flere års erfaring i, hvordan du og dit team bedst lære at tegne – og bliver bedre til visuel kommunikation. Vi kommer gerne ud til din virksomhed. Men vi har også faciliteter til at holde din workshop hos os.

Læs mere: Grafisk facilitering

Del dette blogindlæg

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin