7 LETTE TIPS – BLIV KREATIV PÅ KOMMANDO

Hvordan bliver du kreativ på kommando? Et kreativt tankesæt er et ofte efterspurgt karaktertræk i erhvervslivet. Som leder er det nærmest påkrævet, at du kan tænke ud af boksen – og hurtigt hive en kanin op af hatten, i det sekund, der er brug for det.

Men kreativitet er en underlig størrelse. Nogle mennesker må virkelig kæmpe for at tænke tanker, som er alternative eller “nye”. Mange mellemledere og ledere oplever endda at stå blanke, når der kræves hurtig handling – og et kreativt momentum her og nu!

Og det er dag også ganske rigtigt, at det bedste kreative resultat fåes, hvis du har tid til at gå og tænke. For de fleste “rigtig” nyskabende tanker kommer oftest snigende, mens vi ikke rigtig lægger mærke til dem. Netop derfor anbefaler vi også altid, at der afsættes god tid til at gennemtænke gode løsningsforslag, når vi løser vores projekter. Men hvad nu, hvis du står og skal finde en løsning på et problem – lige nu og her? Derfor har vi kreeret 5 hurtige tips til, hvordan du bliver mere kreativ lige nu og her!

Boost din kreativitet

Kreativitet har altid været en naturlig og åbenlys del af mit liv. Jeg er fra naturens hånd meget visuel og kreativ i min tankegang og i min tilgang til verden og til mit arbejde. Samtidig er kreativitet en naturlig del af mit daglige flow og arbejde med illustration, historier og animation. Men kreativitet er ikke kun for “kreative” mennesker. En del af den kreative tankegang kan boostes og hjælpes lidt på vej.

Læs også: Når mødelokalet booster din inspiration

1. Gå i sauna eller dampbad!

Jo den er god nok. Det er videnskabeligt bevist, at du kan booste din kognitive hjernekapacitet (og dermed din kreativitet) ved at tage et dampbad eller ved at gå i sauna. Og ikke nok med det. Din hjerne blive simpelthen sundere af alt den varme luft. Undersøgelser viser, at gentagen brug af dampbade og sauna mindsker risikoen for kognitiv demens med 66%. Så nu har du en god undskyldning for at stå længere under den varme hane om morgenen!

2. Gå en tur og boost din kreativitet med mere end 80%

Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt. For vi ved jo godt, at en gåtur er godt for helbreddet og for din krops sundhed. Men det er også sundt for hjernen. Faktisk viser studier, at du kan booste din kreativitet med 80%-100% ved at gå en tur. Du bliver altså mere kreativ at af gå en tur. Netop derfor er gående møder også ved at vinde indpas i de mest visionære virksomheder. Så på med de gode gå-sko – og tag din iPhone med, så du kan optage noter.

3. Power poses – stil dig som en superhelt

Måske har du hørt om powerposes før? Hvis ikke, så er det på tide. For power poses gør os ikke bare i stand til at performe bedre og mere sikkert. Det bringer ro i kroppen – og frigiver dermed kognitiv kapacitet.

En power pose er en slags helte-positur. Se supermand for dig. Med hænderne i siden. Så har du den! Power poses frigiver nemlig kønshormonet testosteron i din krop, samtidig med det sænker cortisol niveauet (det hormon som giver stress). Det betyder at mennesker, som bruger power poses reducerer deres stress niveau og samtidig bliver de mere selvsikre og tror mere på sig selv. Alt det booster din kreativitet på stedet. Husk, du skal holde din power pose i mindst 2 minutter, før det begynder at virke hormonelt.

Du behøver ikke stå med hænderne i siden, hvis det ikke lige passer dig. Power poses handler om at gøre din kropsflade så stor som muligt. Dette kan ofte virke grænseoverskridende især for kvinder. Men den er god nok. Tænk dig selv større – og stå med armene f.eks. ude til siden eller op over hovedet. Det gælder også som en power pose.

4. Powernap – sov på det

Det lyder måske for godt til at være sandt, men faktisk er powernapping et effektivt middel til at booste din kreativitet. Både Albert Einstein (fysiker), Salvador Dali (maler) og Beethoven (komponist) var kendte for at bruge powernapping til at finde de gode idéer og tænke nyt og innovativt.

Faktisk har nogle af de allerstørste og nytænkende firmaer set lyset i powernapping. Giganter som Zappos, Google og Nike opmuntrer deres medarbejdere til at tage en lur på arbejdet.

Det perfekte powernap sker i tidsrummet mellem kl. 13 og kl. 15 – og skal ca. varer mellem 15-20 minutter. Lige nok til, at du næsten falder i søvn.

5. Bliv kreativ på andre sprog

At tænke på flere sprog kan også hjælpe kreativiteten på vej. Fordi de forskellige sprog har forskellige billeder. Derfor kan det ofte hjælpe at søge biblioteket i hovedet igennem for sproglige udtryk på andre sprog. Samtidig kan det være gavnligt at bruge synonymleksika (som f.eks. Thesaurus).

6. Tweak din egenfortælling

Når du skal være kreativ lige nu og her, handler det rigtig meget om at tro på dig selv. Og her kan det hjælpe at ændre dit selvbillede. Du skal tro på, at du er i stand til at tænke kreativt – lige nu og her. Her kan både mantraer og visualiseringer være effektiver værktøjer.

Visualisering betyder at skabe mentale billeder – eller at skabe fysiske billeder (ved f.eks. at tegne). Om du holder dig til at tænke billederne eller griber en blyant og tegner dem i virkeligheden, må du selv om. Faktum er, at billeder kan få din fantasi og dit tankesæt til at sprudle af kreativitet.

Læs også: Hvordan visualisering virker – se din succes for dig!

7. Lokation – find et sted, som inspirere dig

Hvis du har svært ved at tænke ud af boksen, eller svært ved at finde indre ro til at tænke nye tanker, kan det være en stor hjælp at ændre din lokation. Hvis du ændre din lokation, tricker du nemlig din hjerne til at tænke ud over normerne. Og det booster helt automatisk din kognitive kapacitet.

Du kan finde en plads, som giver dig ro og energi. Det kan være noget så simpelt som at sætte dig ved et andet bord, end det du plejer at sidde ved på kontoret. Det kan også være at søge de mennesker, som giver dig energi og får dig til at grine.

Tænk ukonventionelt – drop frygten for at fejle

Vigtigst af alt når du prøver at tænke kreative tanker – drop frygten for at fejle eller for at virke tosset eller utjekket. Kreativitet og frygt går dårligt hånd i hånd. For frygt hæmmer din kognitive kapacitet – og den har du brug for, når du skal tænke nyt og innovativt!

Del dette blogindlæg