En farvecirkel og farver – er det ikke for børn? Nej, farver er en væsentlig del af vores hverdag. Vidste du, at vi drager vi konklusioner om farve på 1/20-del af et sekund (Paris Sherin: Design Elements: Color Fundamentals). Og farver er ikke bare pæne at se på. De har en dybt funktionel virkning. Derfor bør du også vide, hvordan du sammensætter og bruger farver til din fordel i din virksomhedskommunikation.

Farvecirkel
En farvecirkel (eller et farvehjul) kan være et værdifuldt værktøj, når du skal vælge farver til dit projekt. Så lad os kigge nærmere på, hvad farvecirklen er, og hvad du kan bruge den til.
Itten’s Farvecirkel
Denne type farvecirkel kaldes Itten’s Farvecirkel. Den er opkaldt efter Johannes Itten, Sweitzisk ekspressionistisk maler, designer og lærer. Han er tæt associeret Bauhaus skolen i Weimar (Tyskland), hvor han også underviste. Han er kendt som en af de helt store mestre inden for farve.

Hans farvecirkel er simpel og enkel at forstå og bruge. Den er bygget sådan op, at vi ser de tre primærfarver i midten (gul, rød og blå). Dernæst kommer de sekundær farver, som man kan blande (gul + rød = orange, rød + blå = lilla og gul + blå = grøn). Samtidig viser den i cirklen rundt de tertiære farver. Komplementærfarver findes ved at tegne en lige streg fra ens farve til den modsatte side af hjulet. F.eks. er den modsatte farve af orange – blå, som er komplementær farve.
Læs også: Hvad siger din logofarve om dig?
Kolde og varme farver
I farvecirklen er det især farverne centreret om gul og orange, som er de ”varme” farver. Modsat er farver centreret omkring de blå farver ”kolde”. Billedemæssigt vil de ”kolde” farver trække sig bagud i billedet, og de ”varme” farve vil trænge sig foran i billedet.
Blå og rød chromostereopsis!
Vidste du, at rød og blå er farver, som kan være svære at sammensætte i et farvetema?
Når din grafiker siger, at den røde, du har valgt, ikke går sammen med den blå eller den grønne i dit farvetema, så kan der være noget om det, som dette billede fra Wikipedia viser meget tydeligt.

Det skyldes, at nogle farvers bølgelængde konvergere (løber sammen) før andre inde i vores øjne. Og det gør det svært for øjnene at skelne, hvad der er forrest og bagerst i et billede. Vi fastslog lige, at de “kolde”, blå farver trækker sig bagud i et billede og de “varme” røde kommer frem foran. Men med nogle typer (skrig)-rød og (skrig)-blå løber farverne altså sammen og gør ondt i øjenene at se på. Faktisk kan den samme effekt også opnås med rød og grøn. Derfor kan det være en rigtig god idé at finde hjælp hos f.eks. Adobe, som stiller et virkelig godt farvehjul (color picker) og farvetemaer til rådighed ganske gratis.
Farvetema
Stort set alle farvetemaer tager udgangspunkt i det klassiske farvehjul med sine 12 farvefelter. Adobes platform har f.eks. et udmærket værktøj til at lave farvetemaer: https://color.adobe.com/da/create/color-wheel/. Jeg gennemgår de fire mest brugte måde at lave farvetemaer på her.
Monokromatisk farvetema
Et monokromatisk farvetema er lavet ude fra én enkelt farve i farvecirklen og bygges op af forskellige farvetoner og nuancer ud fra den ene farve. Denne type tema er et sikkert valg, men bliver ofte kedeligt at se på.

Analogt farvetema
Det er det næst mest simple tema at opbygge. Igen skal du tage udgangspunkt i farvehjulet. Og her vælger du simpelthen tre farver, som ligger ved siden af hinanden på hjulet. Traditionelt set skal farverne i dit tema her være af samme ”renhed”, farve harmoni eller ”chroma level”. Men samtidig kan du også tilføje farver, som er lavet ud fra shades og tints for at gøre temaet mere interessant at se på.

Komplementærfarven i dit farvehjul
Komplementære temaer laves ved at vælge en primærfarve i farvecirklen – og dernæst tilføje farven, som ”står overfor” i farvehjulet (som. F.eks. orange og lyseblå) – herunder ses f.eks. Hulks letgenkendelige farvetema (fra Marvel’s Hulk tegneserie). Jeg vil dog anbefale, at du ikke vælger rød og grøn (både af hensyn til farveblindhed, mangel på kontrast og julefreden generelt). Hvis du vil lave et simpelt farvetema efter denne opskrift, kan du nøjes med at kombinere f.eks. to farver – og så udbygge med tints og shades.

Triadic
Her bruges 3 farver, som modellens navn antyder. Forestil dig, at du lægger et ”Merzedes-logo” ind ovenpå dit farvehjul. På den måde får du tre farver, som er ligeligt fordelt på farvehjulet. Denne type temaer kan godt være svære at få til at være lækre og sammenhængende. Men det giver til gengæld et ”spændende” og ret komplekst farvetema.
