Subtitles på din video – skal/skal ikke?

Subtitles på danske og udenlandske videoer er blevet den nye standard meget hurtigt. Men er det virkelig besværet værd  med undertekster på din video? Eller ødelægger de i virkeligheden dit budskab? Svaret overrasker nok de fleste.

Er hjernen på overarbejde med subtitles?

Når du ser film og læser tekst samtidig, siger al logik, at din hjerne bliver sat på overarbejde. For hjernen skal forholde sig til kommunikation både gennem forskellige sensoriske kanaler (øjne og ører) og flere forskellige parallelle informationskilder (læst tekst, hørt sprog, ansigtsudtryk, handling, omgivelser, farver med mere).

Logisk set burde hjernen altså lave en afvejning mellem visuel behandling og behandling af undertekster. Altså hvis hjernen dedikerer flere kognitive ressourcer til behandling af undertekster, så vil den visuelle behandling være mindre effektiv (og omvendt), ikke? Nej.

Skåret ud i pap og bøjet i neon

Mod al forventning viser nyere forskning, at det modsatte er tilfældet. Når vi mennesker ser tv, er fordelingen af opmærksomhed mellem forskellige informationskanaler faktisk er ubesværet. Vores hjerne har nemlig udviklet en strategi, der giver den mulighed for at lave visuel afkodning, tekstlig afkodning og auditiv afkodning samtidigt og uden problemer. Hjernen hopper helt ubesværet rundt og vælger det ud, som giver mest mening. Al forskning viser også, at mennesker, som er vant til at læse undertekster, gør det helt uden at tænke over det – så nemt er det.

Hvor kigger vi hen – og hvor længe?

Hvis du kender lidt til, hvordan vi mennesker læser og bruger øjnene, er der en god chance for, at du har hørt om saccader. Saccader er en hurtig simultan bevægelse af begge øjne gennem flere fokuspunkter. De gør det muligt for os mennesker at scanne vores omgivelser hurtigt og effektivt og skabe nogle helt klare stillbilleder. Og det er nøjagtig det samme, der sker, når vi læser – og når vi læser undertekster.

Læs mere: Hvordan vi læser – Visuel Kommunikation – Kan du se, hvad jeg mener?

Eye-tracking studier af, hvordan vi ser film med undertekster viser, at seere bruger mellem 37- 67 procent af fikseringstiden til at undersøge området med undertekster på skærmen, mens den resterende tid bliver brugt på det øverste område på skærmen. Her kigger vi mest på ansigter og udtryk. Men det betyder ikke, at der går mening tabt, når vi læser undertekster.

Faktisk viser undersøgelserne, at undertekster ofte kan være med til at højne forståelsen af indholdet og budskabet i en film. Specielt hvis den film, som du ser, er på et sprog, som du ikke er stærk til. Der kan dog være en mindre barriere i forhold til, om vi læser vores modersmål eller på et fremmedsprog. Men den hurdle kommer vi mennesker hurtigt over, når vi øver os lidt. På den måde kan undertekster være en fantastisk måde at lære et nyt sprog på.

Er der forskel på kvaliteten af undertekster?

Gode undertekster følger filmens flow og det, der bliver sagt, på en naturlig måde. Men faktisk viser undersøgelser, at det ikke gør så meget, hvis linjerne falder unaturligt i forhold til teksten, så længe underteksterne følger en logisk længde og deles i korrekte ord.

Det er altså en dårlig ide, at mase for meget tekst sammen på én linje eller at skifte tekstlinje for ofte. Fordi vores øjne læser i hurtige fikseringer og danner sig hurtigt et billede af underteksterne, skal de helst ikke skifte så tit.

Forskellige former for subs

Der findes mange forskellige former for subtitles. Man skelner mellem det, der kaldes “closed captions” og “subtitles”, selvom begge betegnelser mere eller mindre tjener det samme formål. Closed caption undertekster fanger al dialog, samtidig med at denne typer tekster også beskrive baggrundsstøj, musik og andre lyde , der er afgørende for en film eller video. Normale subtitles gengiver derimod kun talte ord, dialog og speak.

Derfor skal du bruge undertekster

Hvis ovenstående ikke skulle være nok grund til at vælge underteksterne til, så kan en hurtig Google søgning fortælle dig, at 85 procent af alle videoer på Facebook bliver set uden lyd, Det samme er mere eller mindre tilfældet på alle andre sociale medier som Linkedin, Instagram og Twitter.

Samtidig skal her nævnes, at over halvdelen af alle online videoer ses på mobilen. Hvilket betyder, at der er en god chance for, at din modtager lynhurtigt er på vej videre og ikke har tænkt sig at bruge tid på at lytte til din video. Derfor skal du altid bruge undertekster, hvis din video skal vises på sociale medier.

Læs også: Tegninger taler til hjernen

Del dette blogindlæg