Farvelære – farver i en regnbue?

De fleste af os har prøvet at tegne en regnbue. Men måske er det svært at huske, hvilken rækkefølge de forskellige farver kommer i. Og er det egentlig vigtigt overhovedet? Faktisk er regnbuens farver ikke bare helt essentielle at kende, når det kommer til både farveteori og farvelære (tænk f.eks. komplementærfarve og simultankontrast), men de er også dybt logiske i deres fordeling og rækkefølge.

Der er faktisk er en ret simpel logik bagved farverne i regnbuen? Regnbuer kommer fra solens lys. Og dråberne i luften bøjer solens hvide lys en smule, så lysbølgerne sænkes i fart – og bliver synlige for vores øjne. Og lysbølger – og bølgelængde er kodeordet her. For det handler nemlig alt sammen og energi og bølgelængde! 

Regnbuens syv farver

Der er syv farver i en regnbue:

  • rød
  • orange
  • gul
  • grøn
  • lyseblå
  • indigo (mørkeblå)
  • violet

Og de kommer altid i samme rækkefølge. Det gør de, fordi rød har de længste lysbølger og violet har de korteste lysbølger.

Her ses en prisme, som bøjer lyset, så vi kan se de forskellige farver, som er i hvid lys. Det er elementær farvelære og farveteori – og sjovt at eksperimentere med.

Farver er lysbølger

Hvordan kan farver i virkeligheden være en kvalitet af lys? Og hvad er lysbølger? Og hvad har de at gøre med en regnbue? I 1800-tallet beviste Sir Isaac Newton at farver er en kvalitet af lys. Så for at forstå farver bedre, skal vi kigge på lys.

På jorden er vores primære lyskilde solen. Og solens lys (og alt andet lys) har egenskaber til fælles med både bølger og partikler. For lysbølger bærer nemlig energi i sig. Faktisk er lys en slags elektromagnetisk stråling. Og i det elektromagnetiske spektrum kan vi kun se synligt lys som farver.

Bølgelængden af elektromagnetisk stråling er relateret til, hvor meget energi den har. Bølgelængde er afstanden mellem to bølger, der følger efter hinanden. Det udtrykkes normalt i nanometer. En nanometer er en milliardtedel af en meter.

Farvelære – lav din egen regnbue

Farverne, der er i solens lys, kan ses ved at bruge en prisme til at bryde lyset og sænke lysbølgernes hastighed en smule, så vi kan se dem. På den måde kan vi se alle regnbuens farver.

Farvelære i billedkunst

Måske kan du godt huske lidt om måde, man blander og sammensætter farve fra din ungdom. Måske har du endda lært det i billedkunst. Et godt sted at starte, hvis du gerne vil lære mere om farver og deres sammenspil, er Ittens farvecirkel.

Læs mere: om farveteori og Itten’s farvecirkel

Del dette blogindlæg